Ängsgården satsar på solcellsanläggning

8 september 2023
I slutet av mars i år installerades solcellsanläggningen på Ängsgården, denna anläggning är Bjäre Krafts största anläggning hittills. På taket installerades 644 solpaneler i öst- och västläge med en storlek på 254,38 kW och en beräknad produktion på ca 226 000 kWh per år.

Ängsgården bedriver ett modernt lantbruk med fokus på att tillvarata möjligheter för att skapa hållbara och långsiktiga värden. Att hitta kreativa lösningar för att hantera alltmer växlande förutsättningar vad gäller nederbörd och torka, är en av verksamhetens större utmaningar.

”Med solcellsanläggningen i kombination med egen vattenborra har vi kunnat skapa flexibilitet och en högre grad av självförsörjning i vår verksamhet. Vi kan driva vattenpumparna med energi som vi själva producerar”, säger Rikard Jönsson, VD Ängsgården.

Anläggningen innebär även en slags ”försäkring” för Ängsgården vid snabba prisförändringar. Genom att köpa och sälja vid både höga och låga priser kan Ängsgården få en jämnare prisbild över året och känna större trygghet kring sitt elpris.

”Av solcellsanläggningen lär vi oss mer om vår elförbrukning. Den är ett verktyg som hjälper oss att skapa bättre förståelse för hur vi kan arbeta mer energieffektivt och nå en större grad av självförsörjande. Anläggningen gör även att vi står redo för att ta nästa steg i teknikutvecklingen, eftersom vi vill vara med och titta på lösningar för lagring av energi”, fortsätter Rikard .

Anläggningen har sedan den installerades i slutet av mars fungerat klanderfritt och på det sätt som Ängsgården förväntade sig. Den totala effekten hittills sedan installationen är 176 550 kWh, detta motsvarar årsförbrukningen av hela 9 villor, med el som uppvärmning.